Pozice EU v rámci WTO

Základní informace

Název práce: Pozice EU v rámci WTO

Typ práce: Semestrální projekt

Rozsah práce: 18 stran

Jazyk práce: Čeština

Autor práce: Absolvent vysoké školy

Datum obhajoby: 2010


Stažení práce

Získejte práci prostřednictvím internetového bankovnictví a dopřejte autorovi co nejvyšší podíl ze zisku za jeho práci. Zašlete 100 Kč na č.ú. 1041664027 / 3030, do pole variabilní symbol uveďte číslo 0282 pro odlišení zvolené práce a do textového pole (např. do pole „Popis příkazce“) napište Vaší emailovou adresu. Práce Vám bude zaslána do 24 hodin od doručení požadované částky.

Souhrn

Evropská unie (dále EU) je evropské společenství čítající v současné době 27 evropských členských států. Hlavním cílem toho uskupení je dosažení jednoty evropských národů, zajistit vyvážený a trvalý hospodářský a sociální pokrok, vytvořit prostor bez vnitřních hranic pro volný pohyb osob, služeb i obchodu. Hlavní úlohou současné doby je vytvoření hospodářské a měnové unie a zlepšení kvality životního prostředí.
Mimo jiné se Evropská unie snaží potvrdit svou identitu v mezinárodní sféře obchodu, čímž dosahuje společnou zahraniční politikou. O postavení EU v rámci agrárního zahraničního obchodu bude pojednávat tato semestrální práce k předmětu Ekonomika světového zemědělství.

Během zpracovávání materiálů vyšlo najevo, že Evropská unie zastává v rámci zahraničního obchodu významnou roli společně se Spojenými státy. Drží v rukou triumf v podobě rozvinutého vnitřního zemědělského trhu. V rámci WTO se snaží o dosažení kompromisu všech zúčastněných skupin. V některých oblastech snižuje od svých požadavků a opatřeních, avšak v jiných nehodlá ustoupit, za což je kritizována. I když je vnitřně ekonomicky nevyrovnaná na úrovni jednotlivých členských států, vystupuje ve vyjednávajících procesech jednotně.
Poněkud „schizofrenní“ vztah vládne mezi EU a USA. Na jedné straně vystupují jako partneři na sobě obchodně závislí, na druhé straně jsou to rivalové, kteří se nedokáží sjednotit a neustoupí ze svých požadavků ve sféře zahraničního obchodu. I když v současné době se Evropa potýká se stagnací a „stárnutím“ obyvatel, stále si drží vedoucí postavení ve vyjednávacích řízeních a významně promlouvá do vytváření a liberalizace zahraničního obchodu.

Klíčová slova

EU, Světové obchodní organizace, WTO, Všeobecná dohoda o clech a obchodu, GATT, Uruguayské kolo GATT, LDCs, Least developed countries, Cairnská skupina, Rozvojová agenda z Dohá, cla prefereční, Cla neprefereční, Amber Box, Green Box

Obsah

1 Úvod
2 Cíl a metodika práce
2.1 Cíl práce
2.2 Metodika práce
3 Současná pozice EU
3.1 EU v rámci světového zemědělství
3.2 EU v rámci tvorby HDP
3.3 EU v rámci zahraniční obchodní směny
4 Vztah EU a WTO
4.1 Světová obchodní organizace (WTO)
4.2 Vztah EU a WTO
4.3 Rozvojový program EU a WTO
5 Vztah EU k ostatním skupinám
5.1 EU a USA
5.2 EU a rozvojové země
5.3 EU a Cairnská skupina
6 Nástroje EU na ochranu obchodu v rámci WTO
6.1 Opatření EU ovlivňující dovoz
6.2 Opatření ovlivňující vývoz
6.3 Opatření ovlivňující vývoz i dovoz
7 Postoj k současné situaci a návrhy řešení
7.1 Postoj k situaci světového obchodu
8 Závěr
9 Zdroje


Stažení práce

Jako nejlevnější a nejbezpečnější možnost byla jednoznačně zvolena platba bankovním převodem.

Získejte práci prostřednictvím internetového bankovnictví. Zašlete 100 Kč na č.ú. 1041664027 / 3030, do pole variabilní symbol uveďte číslo 0282 pro odlišení zvolené práce a do textového pole (např. do pole „Popis příkazce“) napište Vaší emailovou adresu. Práce Vám bude zaslána do 24 hodin od doručení požadované částky.


Publikujte své vlastní práce a vydělejte si slušné peníze

Vaše studentské práce můžete vkládat zde


TOP Nabídka!

Potřebujete napsat referát, seminárku nebo diplomovou práci? Žádný problém!

Zpracujeme Vám kvalitní a originální podklady na míru.

Svěřte se do rukou profesionálů. Více informací zde

Prohledat práce

Kontakty a podpora

Provozní doba

Denně 8:00 - 0:00

Emailová adresa

info@diplomky.net
Phone +420 604 900 289

Tip měsíce

 

Doporučte náš web

získejte až 300 Kč

za každou

vloženou práci!

Více informací zde

TOP Nabídka!

 

Nestíháte Vaše

studium?

Nezoufejte!

Vypracujeme Vám

podklady na míru.

Pro více informací

pokračujte zde